Kinijos CATL sukurtos baterijos tarnaus autobusui įveikiant daugiau nei milijoną kilometrų

30 rugsėjo 03:40 2024 Spausdinti straipsnį Autobusų pasaulio naujovės Lankytojai Patirtis

„Contemporary Amperex Technology Co., Limited“ (CATL), pirmaujanti baterijų gamintoja iš Kinijos, Vokietijoje vykusioje „IAA Transportation 2024“ parodoje pristatė pažangią „TECTRANS“ baterijų sistemą, sukurtą specialiai elektriniams autobusams.

Bendrovė teigė, kad naujasis baterijų paketas yra „kvantinis šuolis“ komercinių transporto priemonių baterijų technologijoje, siūlantis precedento neturintį energijos tankį, greitesnes įkrovimo galimybes ir didesnį patvarumą.

Ši naujoviška sistema yra pasirengusi pakeisti elektrinių komercinių transporto priemonių galimybes. Autobusai galės nuvažiuoti kur kas didesnį atstumą, tuo pačiu trumpės prastovų laikas, bus optimizuotos vežėjų sąnaudos ir pagerės bendras efektyvumas. Naujoji baterija tarnaus 15 metų ir suteiks galimybę transporto priemonei nuvažiuoti iki 1,5 mln. kilometrų.

Teigiama, kad „TECTRANS – Bus Edition“ energijos tankis yra 175 Wh/kg, jis didžiausias iki šiol naudojamas ličio geležies fosfatų (LFP) batarijose. Dėl kompaktiškos baterijų konstrukcijos jų išdėstymas transporto priemonėse yra lankstesnis.

Remiantis CATL, pažangi šilumos valdymo sistema palaiko optimalų baterijų veikimą esant skirtingoms klimato sąlygoms, sumažindama vidinės temperatūros skirtumus 50 proc. ir užtikrindama ilgaamžiškumą net ekstremaliomis sąlygomis.

„Mūsų baterijos įrodė savo patikimumą ir našumą ekstremaliomis sąlygomis: nuo aukštesnės nei 45 °C temperatūros Katare ir Dubajuje iki -35 °C Arkties šalyse, pvz., Norvegijoje ir Švedijoje“, – sakė Akin Li, CATL Overseas Business vykdomasis prezidentas, tuo pačiu pabrėždamas išskirtinį CATL baterijų patikimumą.

Teigiama, kad miesto bei tolimojo susisiekimo autobusuose naudojant didelės energijos, didelio spaudimo tankio katodo konstrukciją, padidėja energijos tankis, o U formos sandariklis ir nulinio grimzlės kampo struktūrinės naujovės padidina tūrį 22 proc., lyginant su ankstesniais analogais.

„CATL, kaip pasaulinė pramonės lyderė, yra įsipareigojusi peržengti elektrinio transporto galimybių ribas. TECTRANS yra mūsų ilgalaikių mokslinių tyrimų ir plėtros pastangų kulminacija bei reikšmingas žingsnis į priekį komercinių transporto priemonių elektrifikavimo srityje“, – pažymėjo Akinas Li.

CATL paskelbė, kad netrukus bus pradėta masinė „Tectrans Bus Edition“ gamyba. Tarp partnerių – „Yutong Bus“, „King Long“ ir kt. Šias baterijas Lietuvoje galės pasiūlyti Kinijos gamintojų „Yutong Bus“ bei „King Long“ atstovai.

eBus.lt