Keičiasi neturinčių teisės į laikinąją apsaugą užsieniečių įdarbinimo Lietuvoje tvarka

22 rugpjūčio 03:06 2024 Spausdinti straipsnį Lankytojai Naujienos

Nuo rugsėjo 1 d. ukrainiečiai, neturintys teisės į laikinąją apsaugą, dirbti Lietuvoje galės tik nuo leidimo laikinai gyventi darbo arba humanitariniu pagrindu gavimo dienos. 

Užsieniečiams, neturintiems teisės į laikinąją apsaugą, tačiau negalintiems grįžti į Ukrainą, negalios iki šiol taikytos su darbo santykiais susijusios lengvatos. Iki š. m. rugsėjo 1 d. Migracijos departamente užsiregistravę į Ukrainą grįžti negalintys užsieniečiai, kurie neturi teisės į laikinąją apsaugą, yra atleidžiami nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti, jei atitinka tam tiktas išimtis. Nuo rugsėjo 1 d. užsienietis, neturintis teisės į laikinąją apsaugą, tačiau negalintis grįžti į Ukrainą dėl karo veiksmų, pateikęs prašymą išduoti leidimą laikinai gyventi darbo arba humanitariniu pagrindu, teisę dirbti įgis ne nuo prašymo pateikimo, o nuo leidimo gyventi gavimo dienos (išskyrus aukštos kvalifikacijos darbuotojus).

Jokios įtakos pokytis įgyti teisę dirbti Lietuvoje neturės nei dabar šalyje gyvenantiems, nei naujai atvykstantiems Ukrainos karo pabėgėliams, kurie Lietuvoje naudojasi Europos Sąjungos įvestu laikinosios apsaugos mechanizmu. Jie įsidarbinti gali Migracijos departamentui pateikę prašymą išduoti leidimą laikinai gyventi pagal teisę į laikinąją apsaugą.

Dėl asmens teisėto buvimo pagrindo Lietuvoje rekomenduojame savo situaciją aptarti su Migracijos departamento specialistais.

Išsamiau: Laikinosios apsaugos neturintys užsieniečiai dirbti Lietuvoje galės tik sulaukę teigiamo sprendimo dėl leidimo gyventi – Migracijos departamentas (migracija.lt)

VDI informacija

Linos Jakubauskienės nuotrauka