Ateities degalai – iš avižų luobelių

11 vasario 05:17 2013 Spausdinti straipsnį Patirtis

Norint pagaminti pakelį mums įprastos avižų košės, beveik trečdalį žaliavos tenka išmesti.

Iš pradžių nuo grūdų pašalinamos luobelės. Jos paprastai sudeginamos ar užkasamos. Be abejo, tai – brangu ir neekologiška. Mokslininkai iš Rusijos Bijsko miesto pasiūlė kitą avižų luobeles naudoti biodegalams gaminti.

Visų pirma iš avižų luobelių mokslininkai išmoko išgauti celiuliozę. Vėliau iš jos laboratorijoje gautas etanolis, kuris jau pretenduoja tapti ateities degalais.

Etanolis tinka visų tipų varikliams, o degdamas į aplinką neišmeta tokių kenksmingų junginių, kokie išsiskiria degant benzinui. Tačiau svarbiausia tai, kad bioetanolis būtų gaminamas iš žaliavos, kuri dabar be tikslo sudeginama.

eBus.lt

Linos Jakubauskienės nuotrauka

rašyti komentarą

0 komentarų

Komentarų nėra

Jūs galite pradėti diskusiją.

Komentuoti

Jūsų duomenys saugūs! Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Taip pat kiti duomenys nebus platinami trečiosioms šalims.
Visi laukeliai privalomi.